W poprzednim artykule przedstawiliśmy Wam bliżej olej rydzowy i opisaliśmy jego znaczenie zdrowotne zwłaszcza dla wątroby. Jest on również bagtym źródłem witamin z grupy A i B, które pozytywnie wpływają na zdrowie oczu, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a także poprawia wygląd skóry. Zalet oleju rydzowego jest znacznie więcej, a jego stosowanie jest powszechne od lat. Jednak czy wiecie jak najlepiej go stosować?
Stosowanie oleju rydzowego
Jeśli poznaliśmy już cudowne właściwości oleju rydzowego i chcielibyśmy zacząć z nich korzystać, ale nie wiemy, jak się do tego zabrać – spieszymy z pomocą!
Najważniejsze jest, aby stosować olej z lnianki siewnej bez podgrzewania. Warto więc zaopatrzyć się w oleje, które tłoczone są na zimno, ponieważ posiadają one najwięcej wartości odżywczych – po takie oleje serdecznie zapraszamy do naszego sklepu internetowego! Można dodać go wtedy do sałatek czy kanapek, jednak lepiej unikać smażenia, pieczenia czy gotowania na takim oleju.
Olej z lnianki siewnej posiada wyjątkowy aromat oraz smak, który idealnie komponuje się z zieloną sałatą, pomidorami, ogórkami, a nawet cebulą. Idealnie sprawdzi się również z serem, twarogiem czy ziemniakami lub kaszą. Można również zastosować go do sałatki z kurczakiem.
Warto cofnąc się w przeszłość i skorzystać z przepisów, które znane były przed dziesięcioleciami. Jednym z nich jest dodawanie oleju rydzowego np. do śledzia. Wówczas przygotowywano z niego maczankę do pieczywa wraz z posiekaną cebulą, solą oraz pieprzem.
Przygotowujesz danie obiadowe? Olej z lnianki świetnie sprawdzi się do zrobienia marynaty! Ponadto można dodać go do zupy, jednak należy pamiętać, aby go nie gotować. Lepiej poczekać na jej przestudzenie, a następnie dodać do podanej zupy na talerzu.
Przypominając olej rydzowy ma charakterystyczny i silny aroamt oraz smak. Najlepiej podawać go na zimno, ponieważ wydobędziemy z niego wtedy wszystkie właściwości, a pod wpływem wysokiej temperatury może utracić swoje prozdrowotne właściwości.
Olej rydzowy to zdecydowany must have Waszej kuchni! Nie tylko świetnie smakuje i pachnie, ale również zadba o Wasze zdrowie! Jego bogate właściwości nie tylko podkreślą smak przygotowanych dań, ale również zadbaja o anszą kondycję zdrowotną!
Smacznego i wszystkiego zdrowego!