Olej rydzowy, a wątroba – w jaki sposób olej rydzowy wpływa na wątrobę?

Oleje roślinne od lat cieszą się ogromną popularnością, ale to te tłoczone na zimno w ostatnim czasie cieszą się największym powodzeniem i są wykorzystywane w naszych domostwach. Służą nie tylko jako dodatek do potraw, ale mają ogromne właściwości prozdrowotne. Jednak niewiele osób wie ile rodzajów takich olejów dostępnych jest na rynku, ponieważ najbardziej popularne są te tłoczone z rzepaku, słonecznika czy lnu, ale można je również przygotować z nasion rydzowych, ostropestu czy dyni.

Warto jednak zwrócić większą uwagę na olej rydzowy, który mimo zaskoczeniu nie jest produkowany z popularnych grzybów leśnych, ale z lnianki siewnej, która przynależy do grupy kapustowatych. Sama roślina jest prosta w uprawie i nie wymaga zbyt wiele jeśli chodzi o warunki glebowe. Olej wytwarzany z nasion lnianki ma barwę złocistą, złocistozieloną bądź brunatną. Jego smak charakteryzuje się lekko cebulowym lub orzechowym smakiem, jednak jest to w głównej mierze zależne od rodzaju lnianki siewnej, z której powstał olej.

Jakie wartości posiada olej rydzowy?

Ten rodzaj oleju był dawniej bardzo ceniony, jednak później jego popularność znacznie spadła, aby teraz wrócić na nowo i ponownie zagościć na półkach polskich domów. Olej ten jest bowiem niezwykle ważny dla naszego zdrowia! Po pierwsze warto podkreślić, że składa on się w 90% z niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, które powinniśmy regularnie dostarczać do naszego organizmu. Nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować tych ważnych składników odżywczych. Oprócz kwasów omega 3 oraz 6, olej rydzowy zawiera witaminy z grupy B, A oraz E. Jego regularne stosowanie znacznie wpłynie na nasze zdrowie, które będzie zauważalne „gołym okiem”!

Właściwości oleju rydzowego

Świeżo wytłoczony na zimno olej rydzowy jest w stanie znacznie wesprzeć nasz organizm od wewnątrz oraz ochronić przed uciążliwymi dolegliwościami. Dlaczego jest tak ważny dla naszej wątroby? Przede wszystkim to naturalny suplement, który wspomaga jej pracę. Warto stosować go w momentach, kiedy borykamy się z licznymi problemami związanymi z tym organem. Olej rydzowy świetnie usuwa zalegające w organizmie toksyny oraz stymuluje i reguluje procesy wytwarzania żółci. Jest idealnym wsparciem dla ciśnieniowców, ponieważ obniża podwyższone ciśnienie. Należy jednak pamiętać, aby być z nim ostrożnym w przypadku zbyt niskiego ciśnienia. Olej z nasion lnianki siewnej znacznie obniża poziom cholesterolu we krwi, a fakt ten został udowodniony naukowo! Badania wykazały, że po dwóch tygodniach regularnego stosowania tego oleju u większości badanych, zawartość cholesterolu spadłą o ponad 10 procent.
Ponadto olej rydzowy reguluje poziom cukru we krwi, chroni przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, wpływa na poprawę samopoczucia, zwiększa koncentrację, chroni przed kleszczami, przynosi ulgę w podrażnieniach, wzmacnia odporność, a nawet wpływa na poprawę wzroku!

Jak widać olej rydzowy to świetne wsparcie dla naszego zdrowia! Warto zaopatrzyć naszą półkę w kuchni o ten rodzaj prozdrowotnego oleju, który nie tylko pięknie pachnie oraz świetnie smakuje, ale jest naturalnym suplementem, który dba o nasze zdrowie! 

0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyPowrót do sklepu